Espanjaa koettelee parhaillaan ankarin vesipula yli sataan vuoteen. Kriittisin tilanne on Katalonian ja Andalusian itsehallintoalueilla.
Kataloniassa ankaraa kuivuutta on kestänyt jo kolmen vuoden ajan ja vesivarannoista on jäljellä enää 17%. Luvun pudotessa 16%:iin on hallituksen julistettava hätätila ja rajoituksia on tiukennettava. Edellinen kuiva jakso ajoittui v. 2005-2008, jolloin mm. Barcelonan kaupunkiin tuotiin juomavettä meriteitse Ranskan Marseillesta.
Andalusiassa kuivuudesta on kärsitty yhtäjaksoisesti vuodesta 2016. Ennätyksellisen korkeat lämpötilat ja niukat sateet ovat johtaneet siihen, että vesikapasiteetista on jäljellä n. 20%.
Miten vesipula näkyy ihmisten arjessa
Vesipulan johdosta vedenkäyttöön on asetettu rajoituksia. Puistoja ja istutuksia ei kastella, suihkulähteet ovat kuivia ja yksityisten uima-altaiden täyttö on kielletty. Vesimaksuja on korotettu ja kansalaisille on asetettu päivittäinen vedenkulutuksen raja, joka mm. Kataloniassa on tällä hetkellä 200l / per asukas. Alueittain on otettu jopa käyttöön yölliset katkokset vedenjakelussa.
Jopa 80% Espanjan makeasta vedestä menee maatalouden käyttöön. Veden hinnan nousu on vaikuttanut suoraan myös elintarvikkeiden kallistumiseen. Mm. oliiviöljyn hinta on noussut 50% ja pakkauksiin on alettu asentaa varashälyttymiä.
Ympäristörikollisuus on myös lisääntynyt. Viljelysten läheisyydestä poliisi on löytänyt laittomia porakaivoja, pelkästään Sepronan alueelta läheltä Vélez-Malagaa yli 250. Näillä kastellaan subtrooppisia hedelmiä kuten avokadoja ja mangoja.
Investointeja kuivuuden torjuntaan
Espanjan hallitus on ryhtynyt toimiin taistellakseen kuivuutta vastaan. Kuivuuden torjuntaan päätettiin toukokuussa 2023 kohdentaa varoja 2,2 miljardin euron edestä. Suunnitelmissa on rakentaa lisää vedenpuhdistamoja, suolanpoistolaitoksia ja porakaivoja.
Barcelonan pohjoispuolella sijaitsevan suolanpoistolaitoksen laajentamiseen kohdennettiin 220 milj. euroa ja Espanjan etelärannikolla sijaitsevaan laitokseen 200 milj. euroa. Vedenpuhdistuksen tehostamiseen etelä-Espanjassa myönnettiin 224 milj. euroa.
Suolanpoisto ei ole ongelmatonta
Tällä hetkellä suolanpoistolaitoksia Espanjassa on 800. Haasteena suolan poistamisessa vedestä on kuitenkin huono hyötysuhde. Jotta saadaan 0,45l makeaa vettä, syntyy jätteenä 0,55l erittäin suolaista suolavettä.
Kun tämä lasketaan takaisin mereen, saattaa sillä olla vaikutuksia laajasti koko ekosysteemiin. Suolanpoistolaitoksissa tuotettu makea vesi on myös kolme kertaa kalliimpaa kuin esim. joista ja järvistä otettu ja puhdistettu vesi.
Kaikki laitoksissa käytetty energia ei ole uusiutuvilla energialähteillä tuotettua, eikä näin ollen kovin ekologista. Asiantuntijat suosittelevat pidemmällä tähtäimellä panostamista jätevedenpuhdistukseen ja olemassa olevan veden mahdollisimman tehokkaaseen kierrättämiseen.
Osa globaalia ongelmaa
Espanjan vesipula on paikallisesti ajankohtainen ja vakava huolenaihe. Toisaalta se ei vain paikallinen ongelma, vaan kuvastaa laajempaa globaalia haastetta, jonka edessä me olemme.
Omalta osaltaan jokainen voi vaikuttaa ongelmaan olemalla tuhlaamatta vettä ja kunnioittamalla hupenevia luonnonvaroja, olipa kyseessä sitten pidempiaikainen asukas tai matkailija.