Joulu Espanjassa

Joulun lähestyessä Espanjassa vallitsee erityinen tunnelma, joka heijastuu niin kaupunkien kaduilla kuin perheiden koteissakin. Joulukuun alussa kaupunkien keskustat valaistaan ja koristellaan näyttävästi, luoden lumoavan ilmapiirin. Kaupat ja kodit täyttyvät jouluvaloista ja koristeista, ja joulumarkkinoiden vilinä täydentää joulun odotusta.

Espanjalaiset aloittavat valmistelunsa joulun suhteen ajoissa. Joulukoristeita laitetaan ylös, ja kaupungit panostavat joulunäyttelyihin ja markkinoihin. Joulun ajan erikoisuutena mainittakoon maailman suurin joululotto, “El Gordo”, jonka arvonta herättää jännitystä ja toiveikkuutta kaikkialla maassa.

Jouluruoka on olennainen osa espanjalaista jouluperinnettä. Pöydät notkuvat herkullisista antimista, ja ilmakuivattu kinkku, jamón, on lähes aina läsnä. Pääruokana tarjotaan usein kalkkunaa tai lammasta, ja turskaa valmistetaan monin eri tavoin eri puolilla maata. Äyriäiset, kuten katkaravut ja simpukat, voivat myös löytää tiensä juhlavaan illalliseen.

Jälkiruokapuolella espanjalaiset nauttivat perinteisistä makeisista, kuten turronista, mantelipatukasta, sekä polvorones-mantelikekseistä. Viinit, erityisesti cava, kuohuviini, ja paikalliset puna- ja valkoviinit, täydentävät herkullisen aterian. Jouluherkkujen kruunuksi nousee Kuninkaiden päivänä tarjottava roscon de reyes, suuri pyöreä leivonnainen, joka sisältää usein piilotetun yllätyksen.

Joulun aatto on perheiden yhteinen juhla, jolloin kaikki kokoontuvat yhteen nauttimaan herkullisesta illallisesta ja vaihtamaan lahjoja. Monet osallistuvat myös keskiyön messuun, La Misa del Gallo, lisäten juhlavuuden tuntua. Joulun tunnelmaa täydentävät erilaiset konsertit, tapahtumat ja paraatit, jotka tuovat iloa kaikenikäisille.

Espanjan joulu on siis täynnä perinteitä, makuja ja iloa, ja se yhdistää ihmiset juhlimaan rakkauden ja yhdessäolon merkeissä. Vaikka jouluperinteet voivat vaihdella alueittain, yhteinen tekijä on ilon ja kiitollisuuden henki, joka täyttää kodit ja kadut tänä erityisenä aikana.

- Mainos -