Hurja kasvu! Asuntolainojen uudelleenneuvottelut räjähtivät Espanjassa vuonna 2023 yli 4,3 miljardin euron

Vuoden 2023 ensimmäisten 11 kuukauden aikana asuntolainojen uudelleenneuvottelut muodostivat 8,5 prosenttia uusista operaatioista, verrattuna kahteen edellisvuoteen, jolloin osuus oli vain 3 prosenttia, kertoo Asociación Hipotecaria Española (AHE).

Asuntolainojen eli hypoteekkien uudelleenneuvottelut kasvoivat 166 prosenttia vuoden 2023 tammikuusta marraskuuhun verrattuna samaan jaksoon vuonna 2022, ja ne muodostivat 4,327 miljardin euron osuuden uusista asuntolainaoperaatioista, kertoo Espanjan keskuspankin julkaisemat tiedot, jotka AHE on ottanut huomioon kolmannen neljänneksen tiedotteessaan.

AHE korostaa, että asuntolainamarkkinoiden hiljaisuuden keskellä korostuu lainojen uudelleenneuvotteluiden “kasvava lisääntyminen”. Uudet asuntolainat ovat vähentyneet 20 prosenttia, kun taas uudelleenneuvottelut ovat “lähes kolminkertaistuneet”.

Näin ollen vuoden 2023 ensimmäisten 11 kuukauden aikana uudelleenneuvottelujen osuus oli 8,5 prosenttia uusista asuntolainoista, kun ne aiemmin muodostivat vain 3 prosenttia. Tämä osuus nousi marraskuussa, jolloin uudelleenneuvottelujen osuus oli jo 11,1 prosenttia.

Itse asiassa yhdentoista kuukauden aikana rekisteröitiin 558 miljoonaa euroa uudelleenneuvotteluja, mikä on 34,7 prosenttia enemmän kuin lokakuussa ja 52 prosenttia enemmän kuin vuoden 2022 samana aikana. Se on korkein luku sitten kesäkuun 2020, jolloin elettiin keskellä covid-19-pandemiaa.

AHE: n analyytikko Leyre Lópezin mukaan “vuoden 2022 lopusta lähtien olemme nähneet uudelleenneuvoteltujen operaatioiden määrän kasvun, koska korkotilanne on noussut, ja toisaalta väliaikaisesti poistetut komissiot muuttuvat muuttuvista lainoista kiinteisiin ovat suosineet asuntolainaehtojen muutoksia, pääasiassa muuttuvista kiinteisiin”.

Tutkimus korostaa, että uudelleenneuvottelutrendiä tukevat nämä tekijät ja pitää “tärkeänä niitä toimenpiteitä, jotka on vahvistettu Real Decreto-Ley 19/2022: ssa, jotka vähentävät tai jopa poistavat näiden sopimusehtomuutosten yhteydessä aiheutuvia korvauksia”, selittää AHE. Hallitus on jatkanut näitä toimenpiteitä vuonna 2024 ja on myös täsmentänyt, että muutosten maksuttomuus koskee myös muuttamista muuttuvista kiinteisiin lainoihin.

Asuntolainojen kehitys korkotyypin mukaan

Toinen tärkeä tieto on asuntolainojen kehitys korkotyypin mukaan, olivatpa ne kiinteitä, muuttuvia tai erilaisia yhdistelmiä. Tässä mielessä AHE korostaa yhä jatkuvaa trendiä, joka on ollut voimassa kesästä 2022 lähtien, joissa tarjotaan kiinteää korkoa 1-10 vuoden ajan, ja siitä eteenpäin vaihtuvaa korkoa.

Erityisesti AHE mainitsee kiinteää korkoa koskevien alkuperäisten sopimusten kasvua viiden ja 10 vuoden välillä, jotka ovat nousseet vuoden ja puolen sisällä muodostamaan 17 prosentin osuuden operaatioista.

Näin ollen tämä luokka, yhdessä alle viiden vuoden kiinteän korkokannan kanssa, käsitti yli 40 prosenttia uusista sopimuksista marraskuuhun 2023 mennessä.

Toisaalta toinen merkittävä operaatioiden luokka ovat kiinteät korkoon sidotut lainat, jotka muodostavat 43 prosenttia uusista asuntolainoista. Kuitenkin AHE osoittaa, että tämä malli on vähentänyt osuuttaan “merkittävästi” kesästä 2022 lähtien, jolloin Euroopan keskuspankin (EKP) viralliset korot olivat vielä alhaisella tasolla. Tämä malli muodosti 67% uusista sopimuksista.

Lopuksi yhdistys kertoo, että marraskuussa 2023 vain 16% uusista lainoista oli sidottu ehtoihin, joissa korko pysyy kiinteänä korkeintaan ensimmäisen vuoden, jonka jälkeen se jatkuu vaihtuvakorkoisena.

AHE korostaa, että tämä luokka, joka oli erittäin suosittu Espanjan asuntolainamarkkinoilla ennen kiinteistökriisiä, “on edelleen merkittävässä osassa lainojen kokonaismäärässä noin 55 prosentin osuudella”.

Kysynnän parantumista odotetaan

AHE odottaa myös asuntolainakysynnän elpymistä, kun vuosi etenee ja korkojen lasku ja lainatarjonta paranee.

Yhdistyksen julkaiseman alustavan raportin mukaan “Nykyisestä tilanteesta huolimatta odotettavissa on, että tänä vuonna asuntokysynnän kehitys paranee siihen pisteeseen, että tekijät, jotka ovat nyt vaikuttaneet toimintaan negatiivisesti ja lisänneet epävarmuutta markkinoilla (kuten inflaatiopaineet ja korkeat korot) eivät enää näytä riskialttiilta”.

Näin ollen “voidaan odottaa, että asuntolaina ottaa jälleen pääroolin kotitalouksien pääasiallisena keinona asuntomarkkinoille pääsemiseksi. Luottotarjonta paranee, kun näkymä selkiytyy, ja tämä toimii kysynnän katalysaattorina. Absoluuttisissa arvoissa toiminta säilyttää samankaltaisen mallin kuin viime vuosina, mutta suhteellisina termeinä verrattuna toimintaan odotamme positiivisia kasvulukuja”, raportti kertoo.

- Mainos -