Espanja – mielenkiintoisimmat tilastot 2024

Espanja – maa, joka kietoo sinut syliinsä auringon paisteessa ja tempaa mukaansa värikkäillä festivaaleillaan. Vaikka usein tunnetaan auringostaan, huolettomasta elämäntyylistään ja intohimoisesta flamencosta, Espanja on myös syvällinen ja monimuotoinen maa, joka kätkee sisäänsä tarinoita, kulttuuria ja seikkailuja.

Kulttuurin kirjo

Espanja on kuin avoin kirja, jonka sivut kertovat tarinoita menneisyydestä ja nykyhetkestä. Kukkuloiden yllä olevat historialliset linnat, kapeat kujat, ja värikkäät Plaza Mayorit ovat eläviä todisteita maan monimuotoisesta historiasta. Jokainen kaupunki ja kylä on kuin oma luku, joka paljastaa lisää tämän maan rikkaudesta.

Ruokakulttuurin taikaa

Espanja on paikka, jossa ruoka ei ole vain polttoainetta, vaan elämäntapa. Tapakset, paellan tuoksu, ja pullo viiniä jaettuna ystävien kanssa luovat ruokaelämyksiä, jotka jäävät sydämeen. Jokainen alue tarjoaa omanlaisensa kulinaariset ilot, olipa sitten kyseessä Baskimaan pintxosit tai Andalusian gazpacho.

Rennompi elämäntyyli

Espanjassa kello tikittää eri tahtiin. Siestat, pitkät lounaat, ja rennot iltapäivät kahviloissa ovat osa päivittäistä rytmiä. Elämäntyyli on kuin taideteos, jossa jokainen hetki maalataan harkiten ja nautinnollisesti. Stressi ja kiire eivät ole tervetulleita tähän maahan, missä nautitaan elämästä hitaasti.

Festivaalien värikirjo

Espanjalaiset festivaalit ovat värikylläisiä ja intohimoisia tapahtumia, jotka yhdistävät paikalliset ja matkailijat. Las Fallas Valenciassa, La Tomatina Buñolissa, ja Feria de Abril Sevillassa ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, miten Espanja juhlii elämää, perinnettä ja iloa.

Luonnon kauneus

Espanjan maisemat ovat kuin taideteoksia, joissa yhdistyvät vuoret, rannat, ja viinitarhat. Pyreneiden vuoristo tarjoaa vaelluspolkuja ja lumihuippuisia huippuja, Costa Brava ihastuttaa upeilla rannoillaan, ja Rioja viinialue vie sinut viiniköynnösten keskelle. Luonto on osa espanjalaista identiteettiä.

Espanja on enemmän kuin postikorttimaisemat ja flamencotanssit. Se on maa, joka kutsuu sinut uppoutumaan kulttuuriensa kirjoon, maistamaan ruokansa taikaa, ja nauttimaan hitaasta, nautinnollisesta elämästä. Auringon lisäksi Espanja tarjoaa matkaajalle syvällisen sukelluksen paikalliseen elämäntapaan, ja sen rikkaus avautuu niille, jotka uskaltavat astua sen monipuoliseen maailmaan.

Suosittu suomalaisten matkakohde

Suomalaiset ovat perinteisesti tehneet runsaasti matkoja Espanjaan ja vauhti vain kiihtyi ennen korona-aikaa, jolloin huippuvuonna 2018 tehtiin noin 880 000 matkaa. Korona luonnollisesti rokotti kaikkea matkailua rajulla kädellä, mutta sen jälkeen matkailijamäärät ovat jälleen jatkaneet nousuaan, joskin vuoden 2023 korkea kustannusten nousu niin Suomessa kuin Espanjassakin on vaikuttanut kuluttajien matkustusmahdollisuuksiin.

Kuvaajan lähde: Statistics Finland

Mikä on keskipalkka Espanjassa?

Espanjan keskipalkka vaihtelee suuresti eri alueiden ja ammattiryhmien kesken. Tilastot voivat antaa yleiskuvan, mutta ne eivät kerro koko totuutta.

Virallisten1) tilastolähteiden mukaan Espanjan keskimääräinen bruttopalkka oli vuoden 2023 tietojen mukaan noin 26 000 euroa vuodessa. Naisten keskipalkka on 23 000 euroa, ja miesten 28 000 euroa, eli miehet ansaitsevat tilaston perusteella hieman naisia enemmän.

Nettopalkkaan eli käteen jäävän palkan määrään vaikuttavat kuitenkin verot, sosiaaliturvamaksut ja muut vähennykset.

Minkälaiset alueelliset erot on palkoissa?

Espanja on monimuotoinen maa, ja alueelliset erot heijastuvat myös keskipalkoissa. Suurimmissa kaupungeissa, kuten Madridissa ja Barcelonassa, palkkataso voi olla korkeampi kuin maaseudulla tai pienemmissä kaupungeissa.

Alueellisten työmarkkinoiden tilanteella ja kysynnällä eri aloilla on suuri merkitys. Esimerkiksi Madridissa keskipalkka on noin 6 000 euroa suurempi verrattuna Andaluciaan.

Kuinka paljon suomalaisia on Espanjassa?

Espanjaan suuntautuva muuttoliike on pitkään ollut monimuotoista ja sisältänyt niin turisteja, eläkeläisiä kuin työnhakijoitakin.

Aurinkoinen ilmasto, kulttuurin rikkaus ja rento elämäntyyli ovat houkutelleet ihmisiä eri puolilta maailmaa etsimään uusia mahdollisuuksia ja kokemuksia.

Erityisesti Aurinkorannikko, Costa del Sol, on tullut tunnetuksi suomalaisten ja brittien suosimana alueena. Samalla Espanja on ollut houkutteleva kohde nuorille opiskelijoille ja ammattilaisille, kun maassa on panostettu koulutukseen ja talouden uudistuksiin.

Vaikka taloudelliset haasteet ja työmarkkinoiden vaihtelut ovat vaikuttaneet muuttoliikkeeseen, Espanjan vetovoima ulottuu edelleen yli rajojen, luoden monipuolisen yhteisön, joka kukoistaa monikulttuurisuudesta ja erilaisista tarinoista.

Tilastojen2) mukaan vuonna 2021 Espanjaan muutti kaiken kaikkiaan noin 529 000 ihmistä.

Suomalaisia heistä oli tämän tilaston mukaan 857 henkilöä, joista naisia 472.

Tilastosta nähdään, että suomalaisten naisten vuosittainen määrä on koko tilastointijakson aikana pysynyt korkeampana verrattuna miesten määrään.

Kuvan lähde: ine.es

Vuoden 2022 loppuun mennessä virallisesti poliisin ulkomaalaisrekisteriin3) on rekisteröitynyt 17 433 Suomen kansalaista, joista miehiä on 7 348 ja naisia 10 085.

Ylivoimaisesti eniten (7 920 henkeä) heistä asuu Malagan maakunnassa, seuraavana tulee Barcelonan maakunta 2 284, ja kolmanneksi eniten suomalaisia on sijoittunut Alicanten maakuntaan. Madrid pääsee lähelle Alicanten lukuja. Data paljastaa, että suomalaisia on sijoittunut lähes kaikkiin Espanjan maakuntiin, mutta erityisesti rannikko on hyvin edustettuna.

Lähde: IPO – SGAM

Väliaikaisesti tai osan aikaa vuodesta Espanjassa aikaansa viettäviä on luonnollisesti huomattavasti vielä suurempi joukko.

Vertailun vuoksi todettakoon että ruotsalaisia asuu saman tilaston perusteella Espanjassa noin 39 000. He ovat sijoittuneet kutakuinkin samoille alueille suomalaisten kanssa, ja myös ruotsalaisten kohdalla enemmistö muuttajista on naisia.

Norjalaisten kohdalla pätevät samat suuruusluokat suomalaisten kanssa, kuitenkin niin että miesten ja naisten osuus muuttajista on vain vähän naisten eduksi.

Mitkä ovat yleisimmät nimet Espanjassa?

Naisten yleisin nimi Espanjassa on María Carmen. Tällä nimellä itsensä tunnistavia naisia on Espanjassa hieman yli 636 000.

Miesten yleisin nimi on Antonio, jonka nimisiä on noin 628 000.

Vuonna 2022 syntyneiden tyttöjen yleisin etunimi on Lucía ja poikien puolestaan Martín.

Mikä on ruokakunnan koko Espanjassa?

Yhteensä Espanjassa on 18 916 118 ruokakuntaa. Arvion mukaan ruokakuntien määrä tulee vuoteen 2037 mennessä nousemaan yli 21,5 miljoonan.

Määrällisesti eniten on 2 hengen ruokakuntia, joiden määrä on noin 5,7 miljoonaa. Seuraavana on 1 hengen ruokakunnat, joiden lukumäärä on noin viisi miljoonaa. Ruokakunnan keskimääräinen koko Espanjassa on 2,48.

Kuinka paljon Espanjassa syntyy vauvoja?

Kuten Suomessakin, myös Espanjassa syntyvyys on laskusuunnassa. Espanjassa syntyi vuonna 2022 yhteensä 329 251 vauvaa. Laskua edelliseen vuoteen oli 2,41%. Poikien määrä oli noin 10 000 suurempi verrattuna tyttöihin.

Espanjalaista alkuperää synnyttäjistä oli 253 tuhatta, ja ulkomaista syntyperää edusti 76 tuhatta henkeä.

Kuinka paljon Espanjassa on ihmisiä?

Espanjan väkiluku 1. marraskuuta 2023 on yhteensä 48,446,594 4). Alla olevasta taulukosta näet tarkemmat tiedot väkimäärän jakautumisesta miehiin, naisiin ja ulkomaalaisiin, sekä vuosimuutoksen.

Taulukosta nähdään että ulkomaalaisten osuus on vuodessa kasvanut 7,6%.

YhteensäVuosimuutos %
Väkiluku48,446,5941.10
Miehiä23,726,7311.05
Naisia24,719,8631.14
Ulkomaan kansalaisia6,373,4637.59

Lähteet:

1) https://www.ine.es/dyngs/INEbase/en/operacion.htm?c=Estadistica_C&cid=1254736177025&menu=ultiDatos&idp=1254735976596
2) https://www.ine.es/jaxiT3/Datos.htm?t=24287#!tabs-grafico
3) https://www.inclusion.gob.es/documents/2178369/3569642/Indicadores_Finlandia.html
4) https://www.ine.es/dyngs/INEbase/en/operacion.htm?c=Estadistica_C&cid=1254736177095&menu=ultiDatos&idp=1254735572981

- Mainos -